SADE YAĞ NEDİR?

Bilinçli beslenme konusu gündeme geldikçe tükettiğimiz gıdaları daha fazla araştırır olduk. Tabii bu araştırmalarda sıra yağlara da geldi. Uzmanlar sağlıklı dedi salataları zeytinyağıyla parlattık, pirinçleri tereyağında kavurduk.

Peki ya daha iyisi var desek?

İşte o daha iyisinin adı sade yağ (clarified butter olarak da duymuş olmanız muhtemel). Yabancı dillerde ‘ghee’ olarak da bilinen sade yağ, Osmanlı’da ‘revgan-i sade’ şeklinde anılırdı. Türkçe’de ise saf yağ veya sade yağ olarak kendine yer buluyor. Sade yağ tuzsuz tereyağından, su ve yağsız kuru maddeleri uzaklaştırılarak elde ediliyor. Sonunda ise %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkıyor. 1 kg’lık tereyağından ortalama 900 gram sade yağ çıkıyor. Sade yağı makarnalardan yemeklere, kahvaltıdan pilavlara pek çok yerde kullanabilirsiniz.

Tereyağları genellikle çiğ sütten yapılıyor. Son yıllarda ise kimi yağların içine tereyağı aroması katılıyor ve tereyağı adıyla raflara çıkıyor. Durum böyle olunca gerçek tereyağı lezzetini, sağlıklı ve besleyici özelliklerle bulmak zor oluyor. Haliyle yemekler de eski tadından uzaklaşıyor.

Nerede o eski tereyağları, ah o mis gibi kokan pilavlar diyorsanız, sade yağı mutfağınızdan eksik etmeyin. Çünkü sade yağ, ismi gibi saf ve doğal yağ lezzetini size cömertçe sunacak. Çünkü tereyağında %10-20 oranında bulunan su, sade yağda bulunmuyor. Tereyağında %85 olan yağ oranı, sade yağda ise %99 civarında. Bin yıllardır mutfaklarda boşuna kullanılmıyor, eskilerin varmış bir bildiği.